BlogMakijaż.pl

Moda, Uroda, Zdrowie, Lifestyle, Makijaż

Lifestyle Zdrowie

Rukola – wartości odżywcze, witaminy

Zdrowa dieta nie może się obejść bez tak wartościowych dodatków, jak warzywa i owoce. Wśród tych produktów spożywczych, po które warto sięgać regularnie, miejsce bardzo ważne zajmuje rukola. Co warto wiedzieć na temat jej wartości odżywczych? Czy rzeczywiście warto ją regularnie spożywać? Poznaj rukola – wartości odżywcze!

Sprawdź też: Najmniej kaloryczny alkohol.

Rukola – skąd pochodzi?

Rukola to ciekawa roślina z rodziny kapustowatych, która wyróżnia się wspaniałym aromatem oraz lekko gorzkawym smakiem. Niewielka ilość kalorii sprawia, iż chętnie sięgają po nią te osoby, które chcą sobie ułatwić odchudzanie. Rukola jest jednocześnie świetnym źródłem wielu bardzo ważnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych, takich jak: białko, wapń oraz żelazo. Nie brak w niej również witamin (są to głównie witaminy A, C oraz witaminy z grupy B) czy aminokwasów. To także źródło zbawiennego dla naszego przewodu pokarmowego błonnika.

rukola wartości odżywcze

Rukola wartości odżywcze

Zdrowa dieta, w której liście rukoli będą się pojawiać regularnie, może pomóc nam w walce z licznymi przypadłościami. Ten ciekawy dodatek sprawia, że nasze kości stają się mocniejsze. Poszczególne komórki naszego organizmu mogą się szybciej i skuteczniej regenerować. Rukola wspiera naturalną odporność, a także sprawdza się świetnie w walce z anemią. Jest też cennym wsparciem dla wszystkich tych osób, którym dokuczają problemy z trawieniem. Warto po nią sięgać w chwili, gdy dokucza nam zgaga, jest ona też cenną sojuszniczką tych osób, które muszą się zmagać z chorobą wrzodową. W rukoli obecne są też aminokwasy siarkowe, dzięki którym roślina ta skutecznie zwalcza niebezpieczne dla naszego organizmu wirusy oraz toksyny.

WARTOŚCI ODŻYWCZEZAWARTOŚĆ/100 G
Wartość energetyczna25 kcal
Białko2,6 g
Węglowodany3,7 g
Tłuszcze0,7 g
Błonnik1,6 g
Rukola wartości odżywcze
rukola przepisy

Więcej o dietach i zdrowych produktach: https://blogmakijaz.pl/czy-wafle-ryzowe-sa-zdrowe/.

Z czym jeść rukolę?

Jak włączyć ten ciekawy dodatek do swej diety? Rukola może się świetnie sprawdzić jako dodatek do kanapek oraz burgerów, można ją też stosować jako jeden z wielu składników pizzy. Warto też sięgać po przepisy na sałatki z rukolą oraz po przepisy na farsze, których smak może poprawić właśnie rukola. Warto pamiętać, że liście rukoli świetnie komponują się z serami, można je też stosować jako dodatek do jaj lub dań z makaronem w roli głównej. Możliwości jest wiele, zatem każdy z nas znajdzie dla siebie dobre rozwiązanie. Smak jej jest wyrazisty, a jednocześnie świetnie podkreśla inne aromaty. W połączeniu z wartościami odżywczymi można otrzymać bombę witamin i pyszny posiłek!

rukola z czym jeść
natural medica

Hej! Witamy na blogu, który poświęcony jest w 100% tematyce modowej i urodowej. Znajdziesz u nas wiele informacji dotyczących pielęgnacji twarzy i ciała, zabiegów medycyny estetycznej i zdrowia. Zainspiruj się naszymi tekstami o makijażu i tworzeniu stylizacji, a może bardziej interesuje Cię tematyka lifestylowa? Zostań z nami na dłużej i przekonaj się sam!